Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Geschiedenis

Geschiedenis

Zoals zo veel voetbalclubs in Nederland werd SC Valburg gelijk na de Tweede Wereldoorlog opgericht. De oprichtingsdatum is officieel  26 maart 1946. In 1946 was Valburg berooid en klein. Onder impuls van het hoofd van de school, meester P.W. Kuiper, werd in de achterkamer van café Mientjes besloten om een voetbalclub op te richten. De naam van deze club: “Valburgse Boys”. 

Na aanvankelijk op hoge Engelse schoenen (zogenoemde kistjes) en in khaki overhemd, witte broek en eigen gebreide kousen te zijn begonnen, kreeg men al spoedig de beschikking over witte voetbalschoenen (deze waren nog op de bon) blauwe shirts met witte kraag en manchetten, witte broek en blauw-witte kousen.

Sportclub_Valburg.jpg

Het 1e elftal bestond toen uit Jan van Noordenburg, M. Kosterman, Albert Zwartkruis, H. Michiels (De Booij), Toon Jansen, Jan van Loon, W. Michiels (De Big), Bart van Rechteren, Geert Visee, Piet Ernste en Toon van den Brink.

De wedstrijden moesten worden gespeeld op het weiland gelegen achter de boerderij van Nol Breunesse. Aanvankelijk zat het veld vol met greppels maar later zijn deze door de leden geëgaliseerd. De douches bestonden uit achter het veld gelegen sloten. Later werd een eigen pomp geslagen. Als doelpalen fungeerden sparren terwijl de doellat bestond uit een gespannen telefoondraad. De kleedgelegenheid was gevestigd in een autolaadbak welke was overspannen met  zeil. Vóór de wedstrijden moesten eerst de koeienflatsen van het veld worden geschept. Niettemin vonden de vrouwen op maandag nog de agrarische sporen in het sportgoed terug.

Het eerste kampioenschap werd gevierd in 1955, de Valburgse Boys werden  kampioen van de 2e klasse en promoveerde naar de 1e klasse van de KNVB afdeling Nijmegen. In 1958 volgde de eerste degradatie in het bestaan maar in 1960 werd het 1e elftal voor de tweede maal in het bestaan van Valburgse Boys kampioen en promoveerde andermaal van de 2e naar de 1e klasse van de KNVB afdeling Nijmegen.

In 1961 werd de naam Valburgse Boys gewijzigd in de huidige naam, Sportclub Valburg.

Het nieuwe terrein gelegen op “Het Kasteel” wordt met nieuwe kleedgelegenheid officieel in gebruik genomen in 1962. De kleedlokalen werden door de leden zelf gebouwd. De benodigde gelden werden verkregen uit een zogeheten ‘steentjesactie’. De naam van het sportpark, ’t Kasteel, herinnert aan het kasteel van baron van Ingen Nuland dat ooit in de buurt van de Stationsstraat heeft gestaan. Van het kasteel is niets meer over. Toen Valburg zijn intrek nam op de huidige locatie lagen er nog wel delen van de grachten die het kasteel omzoomden, maar die werden destijds dichtgestort.

Het jaar daarna, 1963, ontvangt Sportclub Valburg “Koninklijke Goedkeuring”.

Midden jaren 70 beleeft SC Valburg op sportief gebied haar meest succesvolle periode, onder leiding van trainer Ben Snelders. In 1973 wordt het  1e elftal van Sportclub Valburg kampioen en promoveert van de 2e naar de 1e klasse KNVB afdeling Nijmegen. U zult begrijpen dat men tussen 1960 en 1973 weer eens degradeerde. In 1975 volgt nog een kampioenschap en dus promotie van de 1e klasse naar de hoofdklasse van de KNVB afdeling Nijmegen.

Bij het 35-jarig bestaan van SC Valburg in 1981 wordt er  afscheid genomen van voorzitter Geert Janssen. Geert, lid vanaf de oprichting, was bijna een kwart eeuw voorzitter.

In de loop der jaren zijn er nog verscheiden verbouwingen rondom het uit 1962 daterende Sportpark ’t Kasteel doorgevoerd. In 1977 werden een nieuw hoofdveld, de kantine en nieuwe kleedgelegenheid officieel in gebruik genomen. Aan het begin van de huidige eeuw werd het trainingsveld grondig aangepakt en veranderde dit van ‘een zandvlakte op een voormalige vuilnisbelt’ in een van drainage voorzien grasveld waarop het lekker trainen is. Daarna werd de kantine volledig opgeknapt.  De stuwende kracht achter deze verbeteringen aan onze accommodatie was natuurlijk Jan Philipsen.  Voor zijn jarenlange inzet voor SC Valburg werd hij benoemd tot Lid van Verdienste.  De realisatie van het nieuwe kleedkamergebouw in 2007 mocht Jan helaas niet meer meemaken, toch zijn wij dankbaar voor wat hij voor SC Valburg betekend heeft.

Al in 1968 beschikte Sportclub Valburg over een heus clubblad. Het clubblad, onder de noemer ‘De Sportclubbode’, start met in de redactie Jos Strijbosch, Guido van Elferen, Jan van Noordenburg en Maria van Elferen. In de jaren ’80 werd enkele seizoenen een clubblad uitgegeven onder de titel ‘Hou m hoog’. In  het voetbalseizoen 2004-2005 werd het clubblad in ere hersteld onder de nieuwe naam ‘Blauw Bloed’. Ook qua informatievoorziening gaat SC Valburg met haar tijd mee. Reeds in 1999 beschikte de club over een website (www.scvalburg.nl)  op internet.

Ondertussen wachtte Valburg op nieuwe successen. Na 23 jaar werd in 1998 weer een kampioenschap gevierd. Onder leiding van trainer Ron Stoffelen promoveerde het 1e elftal van de 6e naar de 5e klasse KNVB.

Het laatste sportieve hoogtepunt dateert uit het seizoen 2009. Na een 3e plaats in de competitie behaald te hebben promoveert SC Valburg na winst in 2 nacompetitie-wedstrijden tegen Uchta . Het seizoen er na wordt de omgekeerde weg bewandeld, een beslissingswedstrijd tegen CHRC wordt verloren en SC Valburg 1 daalt weer af naar de 6e klasse.

Dit seizoen bestaat SC Valburg 75 jaar. De club heeft een  prachtige accommodatie, voetbalteams in alle leeftijdscategorieën, een groot vrijwilligersbestand en een actief en voltallig bestuur. Met recht een club waar het dorp Valburg trots op kan zijn!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!