Okay, beste lezers van dit stukje, we spreken af dat voetbal een van de belangrijkste bijzaken van ons leven is. En dat het shirt waarin onze helden en wij voetballen daarbij dan weer een belangrijke hoofdzaak is.

Iedereen weet nog de clubkleuren van zijn debuut. In Valburg is dat blauw en wit. Door zoiets moderns als Champions League voetbal voor de allerkleinsten zorgt de herinnering aan het debuut-outfit bij menig ander voetbalclub voor verwarring. Menig pupilletje van nu zal later zijn kleinkinderen vertellen dat hij in het zwart-wit van Juventus zijn debuut heeft gemaakt en dat terwijl de voetballoopbaan van betrokken opa hem verder hoogstens tot in Driel, Huissen of Heteren heeft gebracht.

Shirts kunnen inspireren maar ook irriteren.  Een mooi tenue kan ervoor zorgen dat je voor de aftrap al met 1-0 leidt. Shirts irriteren beperkten van geest die zich ook al ergeren aan de gekleurde voetbalschoenen.

Als de Schotse voetbalfan vindt dat het nieuwe uit tenue echt niet kan, roze en gele horizontale strepen op een witte achtergrond, moet hij zich bedenken dat de Schotten het maar kort dragen, en dan nog, het betreft het uitshirt. De voetbalfan van Cardiff City moet genoegen nemen met een totaal anders gekleurde thuisshirt dan voorheen. Omdat de nieuwe eigenaar uit Maleisië rood mooier en krachtiger vindt dan de oorspronkelijke clubkleur blauw spelen ‘The Bluebirds' uit de hoofdstad van Wales al weer een tijdje hun thuiswedstrijden in het rood. Het derde tenue is wel blauw, dat dan weer wel.

Onze Kasteelclub kent al jaren blauw-wit als huiskleur. Voetbalpuristen zoals andere stukjesschrijvers en tv-analytici vinden dat clubkleuren nooit mogen veranderen. Uw stukjesschrijver houdt van geschiedenis en van een eigen huiscultuur maar waarom zou SC Valburg niet eens van kleur kunnen verschieten?

Uw onderbroek is toch ook niet altijd wit...

Nederlands ElftalHet nieuwe shirt van het Nederlands elftal is sinds kort bekend, 'n retro oranje shirt met een embleem met de klassieke leeuw en een no-nonsense witte broek, niets mis mee. Fabrikant Nike heeft voetbalvolgers gerustgesteld. Gelukkig mag een fabrikant bij uitshirts wel een beetje vrijheid betrachten zonder afgeschoten te worden. Kleurbeperkte voetbalvolgers doen mij in dezen denken aan de machthebbers in Rusland en Uganda die homo's het liefste ophangen en/of vierendelen, dit in willekeurige volgorde. Als het ook maar een beetje anders dan anders is, verschieten de beperktelingen van kleur ( ... ) en verkondigen vervolgens met een rood hoofd dat je niet aan de clubkleuren mag komen. Bij deze zwart-wit denkers ontbreekt de nuance.

Ach, voetbal is net het echte leven: anders dan anders ontmoet weerstand. Als de keeper van Feyenoord mogelijk een roze shirt gaat dragen omdat fabrikant Kappa dat geinig vindt, klaagt de stoere fan steen en been en wordt het plannetje afgeschoten. Te veel trieste mensen ergeren zich groen en geel als anderen buiten door de schreeuwers bepaalde lijntjes kleuren.

(PS : Van oorsprong zou Juventus, zie begin column, roze-wit dragen maar door een misverstand is het uiteindelijk zwart-wit geworden, prima in de ogen van de grijze muizen)

Floris J. 

Saturday, March 15, 2014 1:12:00 PM Categories: column