Merkwaardig: Vitesse zoekt een stadion om een bekerwedstrijd in te spelen omdat het eigen Gelredome niet beschikbaar is. Van Emmen tot Tilburg, van Utrecht tot Doetinchem, allerlei mogelijkheden passeren de revue. Behalve rationeel gezien de meest logische : De Goffert in Nijmegen.

Vreemd dat geografisch gezien de beste optie niet wordt gekozen, redelijkerwijs gezien heel vreemd. Maar geel en zwart past blijkbaar niet in het stadion van rood, zwart en groen.

Maar bij voetbal is het niet alleen de rede die de dienst uitmaakt en bepaalt hoe de bal rolt. Net als in het leven buiten de lijnen is het een samenspel van rede en emotie, hersenen en hart.

Allerlei saaie zaken als providers, verzekeringsbedrijven en benzinepompen adverteren zich te pletter met reclames die de emoties van mogelijke klanten moeten aanboren. Uitvaartmaatschappij Dela maakt het op dat gebied wel heel bont met een pseudo live filmpje waarin mensen aangespoord worden nu al, dus voor je in een Dela kist met een uitgeklopt hart ligt, emoties te tonen.

Opel probeert de emotie te raken van automobilisten door te melden dat ze 'Auto leben.'

Met emotie is niet zo veel mis, als het de rede maar niet uitschakelt. Als het verstand op zwart gaat, trappen acht hufters een onschuldig iemand verrot in het uitgaansleven van Eindhoven. Als je het verstand helemaal uitschakelt schop je een grensrechter bont en blauw en naar de eeuwige velden.

Onlangs weer de burenruzie. Nee, uw scribent verwijst niet naar Valburg versus SVHA, groen-witten tegen de blauw-witten. Vroeg in 2013 ontving NEC Vitesse weer. Dan mag Vitesse wel aan De Goffert denken voor een potje voetbal. Vooral vanwege het Calimero-gevoel dat sterk leeft in Nijmegen werd het duel met emoties omringd.

'Burenruzie' vind je nu ook in Zuid Afrika in het kader van de Afrika Cup. Gaat dat allen zien ! De tenues zijn heerlijk gekleurd en het voetbal is nog niet dood geprogrammeerd. Ga er voor zitten, Eurosport is je goedkope leverancier, en geniet van houtje touwtje voetbal. Voetbal vol emoties, geel-, rood- en groengekleurde passie.

Geniet van de emoties en bewonder de spelers van het continent dat zo veel strijd kent. Tekenend hiervoor is het gegeven dat het toernooi dat nu in Zuid-Afrika wordt gehouden oorspronkelijk in een ander Afrikaans land stond gepland, maar daar heerst te veel strijd buiten de stadions.

Een van de strijders is de spits van Vitesse, de huursoldaat Bony die er fantastisch uitziet. Zelfs in het shirtje met die geel-zwarte strepen.

Floris J.

Wednesday, February 6, 2013 3:05:00 PM Categories: column