(zie ook de foto's)

ms vallen dingen gewoon samen. Zoals voetbalsport in Valburg in de Betuwe en het Eurovisiesongfestival. Dat gebeurt in 1975 en nu weer in 2019. Het verschil van deze 44 jaar ligt, geografisch en muzikaal, tussen Stockholm (Teach-In/Getty Kaspers met Ding-a-Dong) en Tel Aviv (Duncan Laurence met Arcade). En ondertussen staan in een gezellige kantine op sportpark 't Kasteel in Valburg  oud voetballers stil bij de gloriejaren van de plaatselijke sportclub (1973 en 1975). De herinneringen uit twee kampioensjaren glijden ondertussen vriendelijk voorbij op het tv-scherm: foto’s en natuurlijk veel krantenknipsels uit De Gelderlander en weekblad De Betuwe. Met als toetje "een stomme film" met de rit op de platte kar door het dorp, een etentje in restaurant De Molenhoek én en heuse kampioensreceptie in Het Wapen van Valburg. 

   

De geschiedenis in vogelvlucht. In 1973 én in 1975 wordt het eerste elftal van voetbalvereniging SC Valburg binnen drie jaar twee keer kampioen. Het betekent de opmars van de boys van de 2e Klasse B van de (toenmalige) Onderafdeling van de KNVB naar de Hoofdklasse. Aan het roer van het bestuur destijds Geert Janssen (voorzitter), Jan van Noordenburg sr. (secretaris) en Joop Melssen (penningmeester). Met een knipoog noemen we hen in die tijd de drie-eenheid. Trainer, de Pep Guardiola van de club, is dan Ben Snelders uit Elst. De reünie is een initiatief van Jan van Noordenburg sr., Wil Huting, Ben Snelders en Geert Janssen. Op zondag 19 mei jl. toasten zo’n kleine 40 mannen en vrouwen op de successen van weleer…én op Duncan. Een fikse hagelbui luidt de reünie in en draagt bij aan de lentesfeer bij  de sportieve herinneringen en de gezellige middag in de kantine van SC Valburg.

 

Wil Huting heet ons allemaal welkom. In de loop van de tijd zijn ons een aantal spelers maar ook echtgenotes van spelers/begeleiders ontvallen. In stilte staan we hierbij stil. Namens het bestuur spreekt Henrie Janssen (zelf nog kampioen in 1998) zijn trots over de vroegere prestaties niet onder stoelen of banken. Hij is blij dat zo’n grote groep gehoor heeft gegeven aan het initiatief. En dan gaat het los. De club bestaat volgens Ben Snelders destijds uit een aantal belangrijke pijlers (bestuur, begeleiders, de dames van de spelers en de spelers zelf). Hij staat hierbij stil in zijn korte terugblik. Natuurlijk wordt "de magere sportsoep" van Thecla Janssen geroemd. Deze wordt bijna wekelijks op het podium van Het Wapen van Valburg geserveerd. Daar komt de selectie op zondagochtend bijeen voor de ontspanning en tactische voorbereiding op het zondagmiddagduel. Snelders herinnert zich ook dat Geert Janssen (die in die tijd ook een vergunning voor een taxibedrijf heeft) hem op de autoloze zondag komt ophalen met "de taxi". De homogeniteit, betrokkenheid, opkomst bij trainingen en niet te vergeten de trainingen bij het Gat van Hage en Papendal. Het zijn allemaal elementen die bijdragen aan de successen. 

 

Het is gezellig, herinneringen worden deze reüniezondag met soms een extra sausje overgoten. Peter Mientjes zorgt voor de muziek en natuurlijk zijn Henk en Jane Doeleman onmisbaar voor de catering. Misschien winnen we in 2020 nog een keer het songfestival en wordt er dan in Valburg weer een kampioenschap van het eerste elftal gevierd.

Willy Verhoeven

Posted by © Web Beheer Sunday, June 9, 2019 12:52 AM Categories: Evenement Ingezonden artikel
Copyright SC Valburg